På den här sidan finns lektionerna från kursen som publicerades i form av en annonsserie i Språktidningen under 2021–2022 tillsammans med övningsmaterial och facit i PDF-format som du kan skriva ut på papper för en nybörjargrupp.
Världens kanske smartaste språk! Svenska är både charmigt, generöst och schysst med olika sätt att stava t.ex. sje-ljudet på. Och så ska svenskan vara. Men esperanto (och en del andra språk) har en egenskap som gör det lättare att lära sig stava och uttala: en bokstav – ett ljud. Ett ljud – en bokstav.
Ljudexempel på SoundCloud: Länk till SoundCloud.
I esperanto finns inga oregelbundna verb utan alla verb böjs på samma sätt, enligt samma mönster.
I esperanto är det lätt att se vilken ordklass ett ord tillhör: det syns på ordets ändelse!
I esperanto används frågemarkören ĉu för att göra om ett påstående till en ja/nej-fråga.
I likhet med den regelbundna grammatiken är räkneorden lätta att kombinera ihop på esperanto!
I esperanto markeras ackusativobjektet i en sats med ändelsen -n.
Ett lätt sätt att lära sig några ord på esperanto, med olika teman. Skriv ut och använd som övning! Tips: om du laminerar utskriften eller stoppar pappret i en klar plastficka, kan man skriva med en whiteboardpenna och enkelt torka av efteråt.
Esperantoförbundet har en liten broschyr, Säg något på esperanto, som vi brukar dela ut på mässor och andra sammanhang där vi medverkar. Här finns innehållet i broschyren i animerad form, uppdelad i två delar.
Den första delen innehåller vanliga frågor om esperanto:
Den andra delen innehåller ordgissningsövningar och en miniparlör:
I anslutning till europeiska språkdagen som firas den 26 september, har vi gjort en esperantoversion av miniparlören i samma stil som den officiella EU-broschyren. Den finns på en egen sida: