Här samlar vi allehanda bra saker att ha när man använder esperanto. Om du känner till en resurs som saknas här – hör av dig, så lägger vi till den.

Ordlistor

Ordlistor är en grundläggande resurs när man ska prata andra språk. Det finns flera olika ordlistor med olika innehåll. Detta är en del av charmen med internet. Du kan bli medlem på flera sidor med ordlistor och hjälpa till att utöka dem.

För svenska användare är nog Esperantoförlagets ordlista, från svenska till esperanto, den mest användbara. För datatekniska termer är Komputeko oundgänglig. Vi har också en egen ordlista som uppstått i arbetet med att översätta programvara till esperanto. När du har kommit en bit på väg och kan hantera ordböcker direkt på esperanto är det PIV som gäller – Plena Ilustrita Vortaro. Detta är en av de ordlistor som kräver medlemskap.

Övertecken

Esperanto har den lilla egenheten att några av bokstäverna har speciella övertecken. Det kan kringgås genom att man på något sätt indikerar dessa bokstäver med andra tecken – x eller h är vanligast – men om man vill vara korrekt finns resurser för detta.

Falska vänner

Det är inte alla ord som betyder det man först tror. Här finns några sidor där andra har listat de största fallgroparna.

 

Du har just fått en present!

Upphovsmannen till esperanto gav sin uppfinning till jordens alla människor.

Grattis!

Nyhetsbrev

Är du nyfiken på esperanto och vill få veta när det händer något intressant? Prenumerera här.

Länkar till ordlistor