För att göra det lättare för dig att avgöra om det internationella språket är något för dig, kan du höra vad andra har sagt. Det finns många olika källor, men eftersom vi befinner oss på internet – låt oss börja där vi står.

Tim Morley - TedX Granta - Learn Esperanto first (16:37)

För några år sen kom en ny lag i England som gjorde att barn även i första klass måste börja lära sig ett främmande språk. Det naturliga i England är att välja franska, för det har man alltid gjort, även om spanska antagligen vore ett begripligare val eftersom det största språkområde engelsmän besöker, är det spansktalande.

Det fanns dock några som tyckte att man borde ta chansen att göra något smartare när lagen kom. I fyra skolor införde man därför esperanto i ett projekt som kallas Springboard To Languages. En väldigt bra sak Tim säger, är att språk som franska och spanska är "fagotter" medan esperanto är en "blockflöjt". Det första man sätter i nävarna på ett barn som ska lära sig spela ett instrument är ofta en blockflöjt. Varför det? Det är ju inte någon särskilt stor marknad för blockflöjtsspelare, eller hur? Därför att blockflöjten är enkel, snabb att lära sig, man får ljud i den hur illa man än blåser, och man ser direkt en koppling mellan toner och vilka hål man täcker för. En fagott däremot är ett ruskigt svårt instrument att hantera. Att ens få den att låta alls kräver träning. Tim menar att esperanto är det där enkla instrumentet som gör att ungarna snabbt får grepp om vad språk är. Det är lätt att vara bra på esperanto, och det är just vad barn behöver uppleva - att snabbt bli bra på något. Det ger dem självförtroende och ökar på nyfikenheten. Men se inslaget - det har flera bra poänger och tankar.

 

Famous People on Esperanto (8:23)

Flera personer vars namn fortfarande är ihågkomna har känt till esperanto, pratat det själva eller åtminstone haft starka åsikter om det. Här finns ett blandat urval. Tyvärr är kvaliteten inte perfekt, texten är ibland oläsbar och det finns några felstavningar, men här finns dokumentet med dem allihop.

 

The Stuff of Genius: The LL Zamenhof Story (2:27)

 En härligt frivol liten snutt om Zamenhof och hans idé. Han får fem av fem stjärnor för idén och fyra vardera för spridningen av idén samt nyttan för mänskligheten.

 

Teaching Esperanto in Schools (7:46)

Radiointervju med Penny, en kvinnlig australisk lärare som lärt ut språket till lågstadiebarn i flera år. Ett problem i Australien är att många barn bor långt ut på landet där det saknas bra språklärare, särskilt för främmande språk. Penny har tagit fram ett paket för esperantolärande där läraren själv inte behöver kunna språket för att lära ut det.

Penny själv befann sig just i den situationen när hon skulle börja som esperantoläare. Att hålla kursen var en spontan idé på skolan där hon jobbade. Men det var inga problem att lära sig på detta sätt. Hon säger bland annat att barn behöver känna framgång och att just esperanto kan leverera den upplevelsen. En poäng med esperanto som hon understryker, är att språket från början är gjort just för att vara enkelt att lära sig på egen hand.

 

Nyhetsbrev

Är du nyfiken på esperanto och vill få veta när det händer något intressant? Prenumerera här.