Oavsett vilket ämne man tar, så finns det alltid sådana människor som inte vet ett skvatt om ett ämne, men ändå utser sig själva till experter och sprider okunskap omkring sig. Det är sant även för esperanto och det är några vanligt förekommande osanningar om esperanto vi ska behandla här. Om du har hört något felaktigt påstående som du tycker ska läggas till den här listan – hör av dig!

Orsakerna till att någon sprider felaktigheter och myter kan vara många. Det kan finnas någon sorts vinstintresse, ilska eller rädsla bakom beteendet. Någon som sysslar med något annat planspråk och tycker att det ser fult ut med övertecken kan omvandla denna känsla och säga felaktiga saker om esperanto för att få den egna favoriten att framstå som bättre. Språkvetare som är experter på ett särskilt språk har uttalat sig under årens lopp och i kraft av sitt ämbete berättat uppenbara felaktigheter. Varför? De kanske har fått den uppfattningen av andra och inte haft tillräckligt intresse att ta reda på hur det faktiskt förhåller sig.

Oavsett skälet skadar osanningar både dem som ärligt ägnar sig åt ämnet, men även dem som skulle ha haft nytta av det om de sluppit osanningar som styrt dem bort från ett område.

Du har just fått en present!

Upphovsmannen till esperanto gav sin uppfinning till jordens alla människor.

Grattis!

Nyhetsbrev

Är du nyfiken på esperanto och vill få veta när det händer något intressant? Prenumerera här.